Fick reda på en sorglig händelse igår. Arne Nordahl har somnat in i onsdags. Arne har gjort mycket för Gravendal och Byalaget, tack vare honom fick Byalaget möjlighet att köpa byggnader och mark där det gamla bruket verkade. Det sista Arne medverkade med var uppförandet av taket bredvid kolbulle grillen. Det finns många minnen vi delat med Arne. Må han vila i frid.

Den 2 november 2021 somnade Börje Hellsing in i sitt hem i Äppelbo. Börje utsågs 1984 till projektledare för rekonstruktionen av den nedbrunna räckhammaren i Gravendal. Resultatet kan idag beskådas i Räckhammarhuset, eller att klicka på objekt i menyn. Själv har jag tillbringat många timmar, dagar och veckor i och omkring hammaren. Vi byggde upp tyskhärden och återuppbyggde den ruttnade hammaraxeln. Börje hade ett kontaktnät som omfattade ett antal skickliga hantverkare som hjälpte till i de olika momenten, inget var omöjligt för Börje. Det går att skriva spaltmeter om Börje, men jag nöjer mig med att konstatera gläden att ha fått lära känna Börje och fått arbeta med honom.
När Börje fyllde 80 år, hörde vi en helikopter .som plötsligt landade utanför vår station. Ut kliver Börje, hans bror och en av sönerna ett barnbarn och helikopterägaren. Börje hade som en av presenterna, fått se ett av projekten, hammaren, från ovan. Vi fikade och skålade för jubilaren innan färden mot nya mål återupptogs.
Gravendals Byalag kommer att bevaka hans begravning och skicka en sista hälsning.
Vila i frid, du kommer för alltid att ha en plats i våra hjärtan. 
Efter ett styrelsemöte 10 juni togs följande be som plötsligt landade slut.
Den skisserade Hammardagen den 3 juli ställs in.
Vi kommer att genomföra Gravendalsdagen i Säfsenveckan den 14 juli.
Vi kommer att genomföra vår dag i Dan Andersson veckan den 4 augusti
Allt detta under förutsättning att de restriktioner som kommer att gälla från 1 juli tillåter detta

Styrelsen

  

Vårt årsmöte är planerat till 29 maj 2021 klockan 11.00 vid bygdegården. Beroende på de restriktioner som gäller vid detta tillfälle, kan mötet ske utomhus.

Nu är det fasta taket klart, så tack Jan Letterbring och Arne Nordahl för ett utmärkt arbete. Ser fram mot 2021 när vi  kan sitta och äta kolbullar oavsett väder.


Nu .har vi börjat att sätta upp det fasta taket där
vi kan sitta och äta kolbullar bland annat. Vi hoppas att 2021 innebär att vi kan återgå till visningar, som,Hammardag, Gravendalsdag i   Säfsenveckan samt vår dag i Dan Anderson veckan.

Vi har ställt in vårt årsmöte och beslutar att lägga ner vårt Sommarprogram. Corona viruset gör att vi får pausa till 2021. Återkommer om läget på  sa får ligga kvar tills vidare.
Följ Folkhälsomyndighetens råd och anvisningar.
Var rädda om varandra.


Dan Andersson veckan är inställd i sin helhet.

 

Nu finns Hembygdstidskriften GRÄNGE nr 50 till försäljning för 80: - pluss porto på 36: - om Ni beställer den av oss. Skriften finns att köpa på Globe bokhandel i Ludvika och på vissa affärrer i Grangärde Sunnansjö.
Alla våra medlemmar i Byalaget får en skrift per familj, så det är lönsamt att vara medlem i Byalaget så tveka inte att gå med som medlem 2019 för 100: - per person, klicka på länken Bli medlem.
 

Den 22:a september samlades 18 bybor till Kolbullefest.
Under eftermiddagen/kvällen gjorde vi våra egna kolbullar, efter instruktioner och under överinseende av Per-Åke. Därefter åt vi kolbullar, drack medhavd dryck, tävlade i frågesport och sjöng några allsånger.
På det hela taget en lyckad kväll i glada vänners lag! 

Så har vi genomfört tackfesten för de som hjälpt oss att genomföra sommarens program.Av ett fyrtiotal som inbudits med partner, kunde tjugofyra delta. Efter hälsningsanförande av ordförande Jan Johansson kunde vi avnjuta en måltid bestående av rökt laxöring, såser, sallad och potatis, som avslutades med kaffe och bakelse. Ett gratislotteri med skänkta vinster gjord alla till vinnare. Som ordförande sa, en förhoppning är att Ni alla kommer att vara med på våra aktiviteter även 2019 och förhoppningsvis sprider att det är kul att vara delaktig i brukets arrangemang.
PS det fanns naturligtvis även dryck med varierande styrka DS  

 


2018-08-02:
Sommarens publika program är nu genomfört.

Jag vill tacka alla Gravendals innevånare, såväl permanenta och halv-permanenta som semesterboende, för att ni deltagit i genomförandena och/eller tagit del av utbudet. Utan ert engagemang vore det inte möjligt att marknadsföra byn på det positiva sätt som vi lyckats göra, dokumenterat i bl.a. två välskrivna artiklar i Nya Ludvika Tidning*.

Det skulle inte heller gå att upprätthålla ett gott skick på våra ”gemensamma” byggnader (Bygdegården, Hammaren, 1848:an, Labbi, mm), om vi inte skapat de intäkter som aktiviteterna ger.

Nästa år hoppas jag, att vi blir ännu fler som får avnjuta årets tackfest. (Vi återkommer med datum för den).

Jan Johansson
Ordförande

PS. Tack också till alla besökare!. DS

* (https://www.dt.se/artikel/dalarna/ludvika/nu-ar-safsenveckan-igang-med-gravendalsdagen-det-ar-fantastiskt-att-fa-uppleva-det-har och https://www.dt.se/artikel/dalarna/ludvika/torkan-stoppar-kolbullarna-vi-serverar-korv-och-vafflor-istallet).

Den 11 juli 2018 mellan 11.00 - 16.00 är det Gravendalsdag i Säfsenveckan. Samtliga programpunkter finns även under fliken program "sommarprogrammet" 
Välkomna!

Gravendalsdag i Säfsenveckan den 11 juli klockan 11.00 - 16.00 
 
Vi fick idag ett sorgebud, Martti Rokka avled på morgonen den 18 juni 81 år gammal. Martti har varit styrelsemedlem i Byalaget i många år. Han har även varit den kontaktperson för alla fritidsboende, men även fastboende i Gravendal, som vi med förtroende vänt oss till när problem uppstått. Dessutom har Martti varit den som har sett till att bygdegårdens drift och underhåll fungerat. Vi minns Martti och delar sorgen med hustru Pirkko och familjen. Vi saknar Dig!

Utökat program!
Vi har ett utökat öppenhållande i den gamla spiksmedjan 1848. Tisdag och torsdag i samband med onsdagsvisningar enligt sommarprogrammet, kommer knivmakarUlf. att hålla öppet mellan 10.00 och 15.00. Eventuellt kan det förekomma andra aktiviteter i 1848, men beträffandet det återkommer vi.

Vi önskar alla välkomna till ett besök i Gravendal sommaren 2018. Vårt sommarprogram hittar Ni under fliken program. Eventuella ändringar eller tillägg redovisas här.

Vi startar sommarens program med en gemensamhetsdag lördag 2 juni klockan 11.00. Vi samlas vid bygdegården tar en promenad efter någon av vandringslederna, bakar, smider, tittar på hammaren, kanske spelar ett parti boule. Vi avslutar med kaffe i bygdegården. Intresserad? Ring 073 82 72 027 så vi kan tillse att kaffe och tilltugg räcker.

Så har hembygdstidskriften GRÄNGE nr 48 kommit ut till försäljning. GRÄNGE kostar 80: - + porto, kan köpas av k.bertiland@gmail.com, men även köpas på GLOBE bokkhandel i Ludvika. Som medlem i Byalaget får Du en GRÄNGE, dock bara en per familj.

2016 års hembydsskrift GRÄNGE nr 47 är sedan en tid ute till försäljning, GRÄNGE kostar 80: - + porto, kan köpas av Bertil Andersson, k.bertiland@gmail.com, men kan också köpas på GLOBE bokhandel i Ludvika.
Som medlem får Du en årsutgåva av GRÄNGE, dock bara en per familj. Mer information under fliken Bli medlem.

Byalaget inbjöd till tackfest 27 augusti till de som hjälpt oss att genomföra 2016 års sommarprogram. Ett drygt 20 tal hade hörsammat inbjudan. Rökt regnbåge med tillbehör, lämplig dryck samt kaffe och rabarberpaj avslutade måltiden.
 

Vi fick idag 24 januari 2015 ett sorgebud.
Tavelmålaren Bengt Elde avled i går 23 januari efter en tids sjukdom.
Bengt med hustru Kerstin har under många år tillbringat sommarhalvåret I Gravendal och i den atelje som han och hustru Kerstin skapat i det gamla skolhuset. Bengt har genomom sina utställningar, öppethållande, engagemang satt Gravendal på kartan. Det finns mycket historia som kan berättas, men just nu vill vi minnas honom med tacksamhet och tänka på hans familj. Vila i Frid, Du kommer för alltid att vara närvarande i Gravendal.

Nu finns årets upplaga av hembygdstidskriften GRÄNGE nr 46 till salu. Grängesbergs HG, Grangärde Musteri, Grengehuset, Sunnansjö Järnhandel, Globe Bokhandel är några av försäljningsställen Du kan hitta skriften. 
Du kan även beställa den via Bertil Andersson tel 021 52782, 073 8272027, eller k.bertiland@gmail.com Priset är 80: - + porto 26: -

Nu är äntligen vattenintaget till kraftstationen åtgärdat och hammaren åter driftklar. Visade hammaren för två gentlemän från Värmland idag 3 september. I morgon 4 sept. är Ekorådet här, efter mötet så kör jag åter hammaren. Det är toppen, vi ser fram mot 2015.

Nu har vi haft sista officiella visningen för i år. 6 tillfällen utan möjlighet att kunna visa hammaren i drift, SURT. Månaga besvikna besökare men glada och nöjda ändå. Sista onsdagen den 6 augusti var ett antal tyska turister glada se fotot.

Det börjar hända saker, förhoppningsvis kan vi köra hammaren innan säsongsslut.

Det börjar komma delar till reparation av tuben. Tyvärr finns inte några arbetare kvar, semester? Vi fick enbart berätta om hammaren den 16/7, något som vi antagligen får göra även den 23/7.

Räckhammaren Räckhammaren
Så har vi klarat av Gravendalsdagen 9 juli 2014. Trots avsaknad av vatten för drift av Hammaren, kom en strid ström av besökande till hammaren. Vi tog inget betalt när vi inte kunde köra programmet fullt ut, inebärande att vi förlorade x-antal hundralappar. Övrigt gick desstå bättre, bröd, kolbullar och våfflor gick åt, någon blev utan, men bättre det än kvarvarande ingredienser.
Vi försöker nästa onsdag med visningar, dock utan kolbullar, men med kaffeservering i bygdegården, få se om vattnet kommer åter. Det börjar röra sig på reparationsfronetn för tuben

Ett strömavbrott på 6 timmar i dag 8  juli på Fortums elnät innebar ett totalstopp på reparation av kraftverkstuben. Gravendalsdagen 9 juli får klara sig utan den vattendrivna hammaren, men programmet i övrigt påverkas ej. Surt sa räven om rönnbären.

Gravendalsdagen i Säfsenveckan 9 juli 11 - 17.


Så har den 23 hammardagen genomförts i ett regningt Gravendal. Inte bara regn, kylan, tror att vår herre läst fel i almanackan, det ska vara sommar. Tänk om vi kunde ha lagrat nekommand vatten så hade vi kunnat köra hammaren trots en torr tub p.g.a. haveriet. Trots allt en lyckad regndag, en hel del besökare som tog del av det som bjöds i form av bröd, provapå smide, muntlig info om hammaren, kolbullar, våfflor med grädde o sylt, loppis och utställning. Några dristade sig även att gå tipspromenaden Gravelunken.
Vi ser fram mot Gravendalsdagen 9 juli, förhoppningsvis med fint väder men en vattenfylld kraftverkstub. Årets Hammardag är med råge den sämsta vädermässigt

Vi får hoppas på den yngre generationen, viktigt att så ett frö som växer upp och blir en idiell kraft i framtiden.

DVD Nyutgiven av Ateljé Handkonst Media ProduktionSune Jansson
Vi börjar samlas till tackfest
uppvärmnig av bakugnen
Serveringstält Dan Andersson dagen
Far och son Nilsson vid kolbulleståndet
Elfride, Ingegärd och Viola bakar
Gravelunken en tipspromenad. Inger Meijer säljer T-shirt
Lokala ombudsmän från Metall
Lokala ombudsmän från Metall

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.